пʼятниця, 21 жовтня 2011 р.

З'явилась перша в світі фотокамера, яка записує світлове поле.


З'явилась перша в світі фотокамера, яка записує світлове поле.
У стандартних цифрових камерах промені світла, відбиті від об'єктів, потрапляють в об'єктив і потім на плоску світлочутливу матрицю, що складається з мільйонів пікселів. У результаті створюється двовимірне зображення з роздільною здатністю, рівним роздільній здатності матриці.
Камера Lytro оперує не пікселями, а променями світла, записуючи колір, інтенсивність і напрямок променів у кожній точці простору. Завдяки цьому користувачеві не потрібно фокусуватися на об'єкті - точку фокусування можна вибрати на готовому зображенні довільно і змінювати її, розглядаючи різні ділянки зображення.
Так як у камери немає системи фокусу, в ній немає електромотора, отже, зйомка відбувається миттєво, а помилка автоматичного або ручного фокусування виключаються.
Камера Lytro вийшла невелика (її довжина становить трохи більше 11 см) і більше схожа на іграшковий калейдоскоп. Пристрій вагою близько 230 г оснащено об'єктивом з 8-кратним збільшенням з фіксованою діафрагмою f/2, яка впускає максимум світла на всьому діапазоні фокусних відстаней, і безпосередньо фірмовим сенсором, що містить тисячі вбудованих мікролінз і здатним записувати параметри 11 млн променів світла.
Пристрій має всього дві кнопки: для включення живлення і зйомки. Для зміни фокусної відстані передбачений повзунок. З тильного боку розташований 1,46-дюймовий кольоровий сенсорний РК-екран, призначений для вибору точки фокусування, перегляду зображень та кадрування.
На даний момент передача знімків, знятих на камерах Lytro, можлива тільки на комп'ютери Mac - за допомогою спеціального софту Lytro Desktop, що входить до комплекту поставки. Версія для Windows знаходиться в розробці, випустити її планується у 2012 році. Вартість камери складає 399 долароів за модель з 8 ГБ вбудованою пам'яттю.

Немає коментарів:

Дописати коментар